Hulp bij WMO/PGB

Een voertuig aanvragen via WMO, PGB en eigen bijdrage

WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) is de wet die gemeenten verplicht om ondersteuning te bieden aan mensen die hulp nodig hebben bij het dagelijks leven, zoals ouderen, mensen met een beperking of chronische ziekten. Dit kan variëren van begeleiding bij het zelfstandig wonen, hulp in de huishouding, tot hulpmiddelen zoals rolstoelen of woningaanpassingen.

Als u in aanmerking komt voor WMO-ondersteuning, kan de gemeente bepalen welke zorg of hulpmiddelen u nodig hebt en u daarmee helpen. Het PGB kan worden ingezet om zelf zorg en ondersteuning in te kopen op basis van WMO-voorzieningen.

Met een PGB bepaalt u zelf welke zorgverleners worden ingeschakeld, en wanneer en waar de zorg plaatsvindt. Het PGB wordt verstrekt door de gemeente of zorgverzekeraar. Met een PGB kunt u ook een scootmobiel of rolstoel bij ons aanschaffen.

Wat is het verschil tussen WMO en PGB?

Een scootmobiel of rolstoel aanvragen kan zowel via de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) als met een PGB (Persoonsgebonden Budget). Dit is afhankelijk van uw situatie.

  • WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning): Bij WMO wordt de aanbieder van de zorg of hulpmiddelen meestal gekozen door de gemeente. De gemeente regelt de zorgverlening en bepaalt welke leverancier of aanbieder het hulpmiddel levert. De zorg die de gemeente voor u regelt, wordt ook wel 'zorg in natura' genoemd. In sommige gevallen heeft u bij de WMO inderdaad vrije keuze, zonder dat een PGB (Persoonsgebonden Budget) nodig is.
  • PGB (Persoonsgebonden Budget): Bij een PGB heeft u de mogelijkheid om zelf zorg of hulpmiddelen aan te schaffen. Nadat de gemeente heeft vastgesteld dat u recht heeft op een PGB, kunt u zelf de zorgverlener of aanbieder van hulpmiddelen kiezen die het beste bij uw wensen past.

Hoe werkt het PGB en wat zijn de voorwaarden?

Met een PGB heeft u de controle over het budget. U koopt zelf zorg of ondersteuning in en bepaalt welke zorgverleners u inschakelt. U kunt ook iemand machtigen om dit voor u te doen.

Het doel van een PGB is om ‘doeltreffende’ ondersteuning te krijgen: de zorg moet u helpen zelfstandig(er) te leven. De ondersteuning moet effectief zijn en veilig zijn.

U kunt aan de gemeente of zorgverzekeraar uitleggen waarom zorg in natura niet bij u past en waarom u liever zelf de regie heeft, bijvoorbeeld als u onregelmatige tijden hulp nodig heeft.

Wat moet u verder weten?

Aanvullende voorwaarden
Bij de aanvraag van een PGB kan de gemeente aanvullende voorwaarden stellen, afhankelijk van uw situatie. Bijvoorbeeld met betrekking tot de soort zorg of ondersteuning die u nodig heeft.

Aanvraag geweigerd
Als de gemeente de aanvraag weigert, moet de gemeente duidelijk uitleggen waarom. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat de zorg niet voldoet aan de eisen van veiligheid, doeltreffendheid of omdat er alternatieven in natura beschikbaar zijn.

In sommige gevallen kunt u bezwaar maken tegen een weigering en verzoeken om heroverweging van uw aanvraag.

Zorg in natura als alternatief

Als de gemeente uw PGB-aanvraag heeft afgewezen, kunt u in plaats daarvan zorg in natura ontvangen. De gemeente kiest dan een zorgaanbieder of leverancier die alles voor u regelt.

De gemeente heeft contracten met specifieke zorgaanbieders en leveranciers, bijvoorbeeld voor een standaard scootmobiel of rolstoel. U kunt dan kiezen uit de zorgaanbieders en leveranciers waarmee de gemeente samenwerkt.

Bekijk de video

25 jaar PGB

Informatie over het PGB en het bepalen van uw zorgbehoeften

Als u zorg, hulp of ondersteuning nodig heeft voor uzelf of iemand anders, is het belangrijk om goed in kaart te brengen welke zorg precies nodig is. Op de website PGB.nl vindt u meer informatie om te begrijpen hoe u bepaalt welke zorg u nodig heeft, en of PGB een optie is voor u.

Hoe doe ik de aanvraag?

De gemeente is verantwoordelijk voor de WMO. In de meeste gemeenten kunt u online een WMO-aanvraagformulier invullen. Wilt u een scootmobiel of rolstoel aanvragen via de WMO? Volg dan de onderstaande stappen:

1. Aanvraag scootmobiel of rolstoel via WMO

Meld u aanvraag bij het WMO-loket van jouw gemeente. Dit kan online of telefonisch.

2. Gesprek over zorgbehoefte

De gemeente onderzoekt uw situatie en de hulpbehoefte. Ze kijken naar de juiste ondersteuning en overwegen of vrienden of familie in uw omgeving hierin kunnen helpen.

3. Verslag & voorstel

Binnen 10 dagen wordt er een verslag opgemaakt van het zorgbehoeftegesprek. In dit verslag wordt een voorstel opgenomen met de te nemen stappen, zoals de vergoeding vanuit de WMO voor een scootmobiel of rolstoel.

4. Ondertekenen van het voorstel

Als u het eens bent met de oplossing die de gemeente biedt, stuurt u het voorstel ondertekend terug.

5. Beslissing

De gemeente neemt binnen 14 dagen een officieel besluit, nadat zij uw akkoord hebben ontvangen.

6. Offerte

Vraag een offerte aan bij ons, zodat wij u kunnen voorzien van het juiste advies dat past bij uw situatie.

Vraag hier uw PGB-offerte aan

We sturen de offerte binnen twee werkdagen naar het opgegeven e-mailadres. Bij vragen nemen we contact met u op.

Veelgestelde vragen

Bekijk hier het antwoord op veelgestelde vragen over de PGB budget en de aanvraag hiervan.

Onze klantenservice staat op werkdagen voor u klaar van 10:00 tot 17:00 uur.Gemiddelde beantwoordtijd: 24 uur
Neem contact op